Tantra als ontwikkelingsproces

Tantra als ondersteuning en verdieping in je persoonlijke en spirituele groei.

Tantra kan leiden tot groei. Je bent namelijk bezig met balans.

Balans van je eigen zijn, Zowel op fysiek, emotioneel, geestelijk als

spiritueel/ karmisch niveau ben je balans aan het aanbrengen. Door de toename van levensenergie voel je meer zekerheid, en wordt je uitgenodigd meer in je zijn te blijven.

 

Tantra heb je in vele variaties.

De Tantra die ikzelf beoefen en geef is bedoeld om in balans te komen en in balans te blijven.

Het helpt om los te laten, grenzen te verleggen, je energie beter te laten doorstromen en krachtiger te gaan staan. Dit houdt in dat vertrouwen, loslaten en doelloosheid een heel belangrijk aspect is binnen de sessies. Om dit te bereiken wordt een mengeling van Tantra- Massage, duo-Yoga en duo-meditatie toegepast. 

 

Normaal gesproken laten we ons deels leiden door datgene wat anderen van ons verlangen.

We willen aardig gevonden worden en zullen snel overgaan tot datgene wat die andere verlangt. Dan sta je dus niet in je Zijn. Je hebt een mate van zelfverzekerdheid nodig om dit te kunnen. Naast deze zelfverzekerdheid heb je ook zelfvertrouwen en zelfliefde nodig. Al deze aspecten komen tot een prachtige ontwikkeling bij de Tantra. Je kan dus beter in je Zijn blijven en die beslissingen nemen die voor jou belangrijk zijn. Hierdoor ontstaat balans en mogelijke blokkades in het fysieke, emotionele, geestelijke en/of spirituele/Karmische lichaam zullen gaandeweg verdwijnen. De levensenergie krijgt steeds meer ruimte om vrijelijk te stromen over het gehele lichaam, en het gevoel van innerlijke rust en vrijheid zal steeds intenser worden.

Massage

Bij een Tantra-massage ben je ontvanger en hoef je alleen maar te genieten van de energiestroom (prana) en het contact wat daaruit ontstaat, de balans of metta-ji. 

Maar hiernaast kun je ook jezelf tegenkomen en blokkades ervaren die zich kunnen uiten in overgevoeligheid of zelfs pijn.

Vergeet alles, laat het je overkomen en luister naar wat je lichaam je te zeggen heeft.

 

Duo Yoga

Het voordeel van duo yoga ten opzichte van individuele yoga is:
je kunt veel verder in je lichaam doordraaien
je kunt een houding veel langer vasthouden
tijdens een yoga houding kan er gemasseerd worden
yoga en meditatie kunnen samengevoegd worden
er ontstaat een zeer krachtige metta-ji

Je wordt ondersteund bij het loslaten.

 

Duo meditatie

De meditatie, die kan bestaan uit meditatief masseren of een duo-meditatie houding. Deze vindt plaats op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. 
De houdingen worden vrijwel statisch ondergaan en we gaan beiden op in onze eigen meditatie, lettend op je eigen ademhaling.

Het doel is de prana/ energie in jezelf te voelen én in de ander zodat er een diepgaande verbinding plaatsvindt. Deze verbinding wordt metta-ji genoemd.


Tantra heb je in vele varianten. Over het algemeen wordt Tantra snel verbonden met handelingen of oefeningen van seksuele aard. Dit is echter een westerse benadering en/of misvatting!

Ik wil hier even duidelijk maken dat deze variant van Tantra bij mij in de praktijk NIET wordt beoefend.

Eventuele vragen zijn:

  • Is Tantra hetzelfde als seks?  Nee, Tantra is de mystieke leer van het boeddhisme. De Tantra beslaat  voedingsleer, onderwijs, een eigen opvoedingsleer, geneeswijze en andere elementen.  Allemaal met het doel spirituele groei te bereiken. Tantra werkt in op de energiestromen van het lichaam en bewerkstelligt balans en groei. Tantra is een totaalfilosofie betreffende alle aspecten van het leven. Er word geen lingam of yoni massages gegeven!  (en nee, ik maak ook geen uitzonderingen!)
  • Moet je bij een behandeling altijd uit de kleren?  Tijdens de massage of sessie zijn we beiden bloot. (vind je dit eng en wil je toch graag de Tantra ,dan kan dit besproken worden)Er is geen schaamte nodig en we gaan het zeker niet voeden. Voor zowel de massage als bijvoorbeeld de Yoga is het ook zeer praktisch dat we bloot zijn. Dat we bloot zijn wil echter niet zeggen dat er een erotische sessie zal gaan plaatsvinden, dat is zeker niet zo. 
  • Is het ook voor koppels?  Nee, bij de sessies die ik zelf geef niet, het is een individuele sessie/ proces. Bij (mijn leraar) Dharma-lotus in Breda kun je als koppel terecht.
  • Hoe gaat een behandeling in zijn werk?  Allereerst  gaan we rustig thee drinken en zal ik al je vragen beantwoorden en alle mogelijke uitleg geven. Op basis van je vragen en wensen maken  we samen een behandeling en verdere afspraken. Na de sessie sluiten we wederom af met een kopje thee en kun je je ervaring delen of verdere vragen stellen indien je dit wenst, al is het vaak beter om het proces gewoon zijn werk te laten doen.

Tekst bron, Ivar Mol van Dharma lotus.

Voor meer info http://www.tantra-lotus.com/wat-is-tantra.asp